آیا فن بیان در موفقیتهای ما تاثیر می گذارد؟
با شنیدن کلمه فن بیان اولین چیزی که به ذهنتان میرسد چیست؟ شاید یاد مجریان تلویزیون و همایشها بیفتید که با کلمات فاخر که احتمالا آن را هم تا حالا نشنیدهاید سخنرانی و برنامه خودشان را شروع میکنند. اما داشتن فن بیان خوب مهارتی نیست که مختص به یک شغل یا یک قشر جامعه باشد یا این توانایی به افراد خاصی به ارث رسیده باشد. در این مقاله به راهکارهایی میپردازیم که در برقرار کردن ارتباط کلامی موثر و داشتن فن بیان گیرا و خوب نقش دارند. همراه ما باشید تا در ارتباطات خود موثر و بهترین حاضر شوید.
فن بیان از عصر غارنشینی تا قرن 21
به طور کلی انسانها از همان ابتدای خلقت سعی داشتند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در هر دوره هم از یک روش استفاده میکردند. مثلا در عصر غارنشینی با استفاده از کشیدن اشکال روی تخته سنگها یا از طریق دود و آتش با هم صحبت میکردند. با گذر زمان انسان یاد گرفت با ادای آواها و ساختن کلمات صحبت کند. امروزه با پیشرفت همه جانبه بشریت و گسترش تکنولوژی برای ارتباط برقرار گرفتن شیوههای نوینی شکل گرفته است. این سوال پیش میآید با این حجم از رشد در عرصه ارتباطات، انسانها با یکدیگر درست و موثر ارتباط برقرار میکنند؟ پاسخ خیر است. زیرا برای ارتباط موثر برقرار کردن و داشتن فن بیان خوب تکنیکها و روشهایی وجود دارد , با به کارگیری آنها قدم در مسیر داشتن فن بیان عالی برداشته میشود. از این پس خود را برای موفقیتهای چشمگیر حاصل از داشتن مهارتهای کلامی و فن بیان خوب آماده کنید زیرا شما توانستید یکی از مهارتهای فرصت ساز و همینطور پولساز را مطالعه کنید و فرا بگیرید.
تعریف فن بیان چیست؟
فن بیان از دو کلمه فن و بیان تشکیل شده است. هر کدام از این کلمات نشانگر بخشی از مفهوم کل تعریف فن بیان است. وقتی صحبت از فن میشود منظور شیوه و روشهایی است که در کاری به کار میگیریم و باعث میشود آن کار به نحو احسن انجام شود. زمانی که از کلمه بیان استفاده میشود به ذهن فرد موضوعاتی از قبیل حرف زدن، صحبت کردن، نوشتن و در نهایت ارتباط برقرار کردن خطور میکند. ترکیب این دو کلمه در کنار هم اینگونه میتوان برداشت کرد که فن بیان به معنی به کارگیری روشها و تکنیکهای درست در صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن است. پس تعریف فن بیان استفاده درست از روشهایی در صحبت کردن درباره هر موضوعی در هر زمان و مکان متناسب با شرایط و مخاطب است.
هر شخصی به طور ذاتی میتواند صحبت کند و با توجه به آموزش هایی که در خانواده، مدرسه و جامعه دیده است هنگام صحبت کردن از قواعد و اصولی تبعیت میکند. سوال پیش میآید که آیا این آموزشها درست بوده است و آیا نیازی به تمرین بیشتر برای صحبت کردن وجود دارد یا خیر؟ بهتر است اینگونه پاسخ دهیم که برای بهبود هر توانایی ذاتی در خودمان باید آموزش ببینیم و توانایی فن بیان هم از این قاعده مستثنی نیست. باید در این مسیر تکنیکهای علمی و کاربردی را یاد گرفت و استفاده کرد تا این توانایی خدادادی بیش از پیش تقویت شود و در بسیاری از موقعیتهای حساس زندگی به کار آید.
نکات داشتن فن بیان خوب چیست؟
به شما تبریک میگوییم! زیرا قرار است با نکاتی که خواهیم گفت مهارت فن بیان خود را بهبود ببخشید و در مسیر خود درخشانتر از قبل به پیش بروید. پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید، قطعا شگفت زده خواهید شد.
- شناسایی و حذف اضافههای کلامی: یکی از راههایی که برای تقویت فن بیان که باید به آن توجه کنیم اضافات کلامی یا تکیه کلامهایی است که در حین سخن گفتن ما شنیده میشود. اولین قدمی که باید در مسیر داشتن فن خوب برداریم زیبا سازی و درست ادا کردن جملات است تا برای مخاطب تاثیرگذار باشد و با احساس خوب به ادامه صحبتهای ما گوش دهد.
- حفظ انرژی کلامی: موضوعی که به مخاطب انگیزه میدهد تا به صحبتهای ما گوش دهد داشتن انرژی کلامی است. برای داشتن انرژی خوب هنگام صحبت کردن باید از تمام اندامهایی که به نوعی درگیر سخنرانی ما هستند به نحو احسن استفاده کنیم. به عنوان مثال فک یکی از مهم ترین اندامها در ادای کلمات است و باید آن را طوری باز و بسته کنیم تا انرژی مناسب حرف زدن را به دست بیاوریم.
- ایجاد ارتباط چشمی: یکی از مهمترین نکاتی که باید به آن توجه کنیم تا یک سخنرانی حرفهای و تاثیرگذار داشته باشید رعایت کردن ارتباط چشمی با مخاطب است. از طریق حفظ ارتباط چشمی به مخاطب القا میکنید که او چه میزان برای شما مهم است و گویی سخنان شما تنها برای او برنامه ریزی شدهاست . مخاطب نیز تمام توجه و تمرکز خود را برای گوش دادن به سخنرانی شما اختصاص میدهد.
4. داشتن اعتماد به نفس: زمانی که صحبت از اعتماد به نفس میشود به معنی باور داشتن به توانمندی های خود است. وقتی در جمع یا جلسهای شروع به سخنرانی درباره موضوعی میکنید؛ حتما پیش از آن مطالب و محتوای سخنرانی خود را آماده کردهاید و اطلاعات کافی را دارید پس جای هیچ نگرانی و اضطراب نیست و اعتماد به نفس خود را مقتدرانه حفظ کنید. اگر مسئلهای در روند سخنرانی پیش آمد با اعتماد به نفس خود آن را میتوانید به راحتی کنترل کنید. مثلا در حین سخنرانی شما کسی سوالی پرسید که جوابش را نمیدانید، در این مواقع محترمانه از او تشکر کنید و با اعتماد به نفس بگویید که به نکته جدیدی برخورد کردید و حتما پیگیر این موضوع میشوید.
راههای تقویت فن بیان چیست؟
زمانی که تصمیم میگیریم مهارتی را در خود ایجاد کنیم؛ با صرف وقت کافی و مهمتر از همه تکرار و تمرین میتوانیم به راحتی این کار را انجام دهیم چون مغز متوجه عادت و رفتار جدید میشود و در مسیر تقویت مهارت به ما کمک میکند. تقویت فن بیان هم به این صورت است و با تمرین هایی که خواهید خواند میتوانید این مهارت را به طور چشمگیری بهبود و میزان هوش کلامی خود را افزایش دهید.
- تمرین صد کلمه: یک موضوع مورد علاقه خود را انتخاب کنید و در عرض 3 دقیقه کلمات مربوط به آن را بنویسید. برای عملکرد بهتر حتما برای زمان سنجی از کرنومتر استفاده کنید. به عنوان مثال رشته تحصیلی من مدیریت بازرگانی است و من باید در عرض 3 ثانیه اینگونه بنویسم: مدیریت بازرگانی= مشتری، فروشنده، خریدار، نیاز، خواسته، تقاضا، محصول و …
- تمرین کلماتی که با یک حرف شروع میشوند: در این تمرین شما باید یک حرف انتخاب کنید و در عرض یک دقیقه حدود 30 کلمه بنویسید. در ابتدا نگران نوشتن کلمات کم نباشید. این موضوع را بدانید که با تکرار این تمرین مغز شما ورزیدهتر میشود و عملکرد بهتری را از خود نشان خواهد داد. به عنوان مثال اگر حرف سین را انتخاب میکنید، باید اینگونه بنویسید: سالاد، سیمان، سمانه، سنجد، سبد و…
3. تمرین بداههگویی: در این تمرین شما باید بدون فکر قبلی یک موضوع را انتخاب و شروع به صحبت درباره آن کنید. برای عملکرد بهتر در این تمرین ابتدا درباره آن موضوع ایده و نظر خود را بیان کنید؛ بعد از بیان نظر خود دلیلی برای آن مطرح کنید سپس با مثال های متفاوت میتوانید موضوع را برای مخاطب روشن کنید. در نهایت هم یک جمعبندی داشته باشید و مخاطب را به یک اقدامی دعوت کنید.
کلام پایانی
به طور کلی دلیل اصلی آموزش مهارت سخنوری و تلاش برای تقویت فن بیان، حضور داشتن موثر در اجتماع و کسب موفقیتهای لازم است. اگر کمی به جایگاه افراد موفق در سطح دنیا دقت کنید متوجه این قضیه میشوید که واژگان و موفقیت ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. پس تلاش کنیم در کنار حرف خوب زدن، خوب هم حرف بزنیم.
دیدگاهتان را بنویسید